HTML

Ezmegmiez?

Wendigo vs the World - nyomokban gondolatokat, érzéseket, antiklerikális képregényeket, zúzdazenét, vért, verítéket és könyveket tartalmazhat. Meg mogyorót.

A szerző élőben...

Eme blog szerzője több zenekarban is köszörüli a hangszálait. A közeljövőben az alábbi helyeken láthatod-hallhatod élőben:

  • 2008.06.16.
    Budfapest, MüPa (Wendigo - Ágnes vendégeként)
  • 2008.06.27.
    Kazincbarcika (After Crying - szimfonikus!)
  • 2008.06.28.
    Bázakerettye (Queen Tribute)
  • 2008.07.10.
    Tokaj, Hegyalja Fesztivál (Wendigo)
  • 2008.08.17.
    Sziget (Queen Tribute)

The BZ Music Tour #2

2008.01.23. 11:05 :: Wendigo vs the World

Folytatjuk zenei kirándulásunkat, de most kissé tematikusabban. Egy beszélgetés során ugyanis olyan témákkal dobálóztunk, miszerint "Hol voltál 20 évesen?" meg "Mi akartál lenni 20 évesen?" - így hát most megpróbálok belegondolni, mit is hallgattam 20 évesen.

1994 ugye, már nagy erőkkel zenéltem (persze azért ezt a korszakot még a legszebb jóindulattal is az "útkeresés" jelzővel illetném), többek között egy olyan zenekarban, ahol egyfajta hard rock környékén mászkáló muzsikát toltunk (jómagam még doboltam is éneklés mellett).

Amit biztosan játszottunk szinte minden koncerten, az ez a dal:
Egen, Skid Row - asszem az első bulikon még a 18 and Life is előkerült, de a Slave lemez és ez a dal kissé parittyaszerűen lódította meg az adrenalinszintünket meg a koncertek tempóját is.

Akkoriban a zenekarral marha sokat lógtunk együtt próbákon és koncerteken kívül is - egyfajta kis magyar rakendról youth lájfsztájl volt ez a pár év. Gitárosunk, Zalán (ma pl. Ákos Band) kockaladájával (!!!) mászkáltunk ide-oda, billiárdozni, bulizni, miegymás. Természetesen minden új zenét igyekeztünk megszerezni (ízlelgessétek a "kazetta" szót, az Elektromos Krokodil nevű szépemlékű lemezboltban 300 forintért árult kalóz, ámde állat minőségben szóló cuccok még nem is számítottak rossz vételnek), és ezek a felvételek mindig az esti autókázások fullhangerős aláfestő zenéi lettek. Például ez:
A W.A.S.P. itt már túllépett a Fuck Like A Beast-féle botránybanda státuszon, és ezt az egyszerű dallamvezetésű, ám mégis monumentális koncept-lemezt máig kedvelem.

A következő dal igazából másik gitárosunk, Feri bátyó kedvence volt a kifinomult gitározás miatt, és mikor először mutatta, nekem se tellett sok időbe megszeretnem. Hjaj, a régi békeidők, amikor még lehetett denevérhangon énekelni és nem buzizták le érte az emberfiát, hehehe...
Ők voltak a TNT (nem az a magyar nemjönálomaszememre-szarság, hanem a skandináv überzenészek az amerikai énekessel). Kár, hogy azóta már nem azt, nem úgy, és nem is teljesen ugyanebben a felállásban játsszák...

Még mindig maradunk kicsit a hard rocknál, és egy olyan zenekarnál, ahol nem kisebb klasszik-rock arcok játszottak, mint Tommy Shaw, Jack Blades és a zseniális (és egyben nemnormális) Ted Nugent. Emlékszem, ezt a kazettát volt a legnehezebb kirobbantani az összes zenekar-környéki magnóból. Ha nekiálltok hallgatni, ne tévesszen meg az elején a finom kezdés, tessék kivárni a szólót. Aztán lehet sírni.
Damn Yankees ugyebár. És annak ellenére, hogy a legismertebb dalukat is imádom, csakazértsem azt tettem be, mert csak. Mégiscsak rakendról van. Ha mégis arra vagytok kíváncsiak, íme (katt): High Enough (vagy ahogy akkoriban emlegettük, "Kenju Ték Mihály").

De ugorjunk azért egy kicsit keményebb mondhatni fémesebb talajra. '94 környékén már elejétől végéig fújtam a Queensryche nótákat, és keresgéltem a következő lépést. Először jött az azóta méltatlanul elfeledett Lethal (sajnos nincs klip, csak ilyen lemezborítós-zenés cucc, de érdemes megfülelni):
Az akkori Hammerben ugyan volt szó valami klipről amit erre a nótára forgattak, de sajna nem találtam eddig sehol...

Aztán jött a Dream Theater. Igazából már a legelső lemezüket is szerettem, de a legnagyobb hatást azóta is az Images & Words lemez tette rám. Azóta is csináltak sok szépet és jót, de ezen a lemezen még egyszerre volt meg az ÉRZÉS és a ZENE.
A vicces az, hogy ezután több zenekaromat illetve bennük jómagamat is folyamatosan ledrímeztek meg lejameslabrieztek, de nem, NEM, N E M ! ! ! :-) Labrie csak ezen a lemezen énekelt viszonylag jól, mert még az ex-billentyűs Kevin Moore rugdalta, azóta sajnos kotkodálás és nyávogás megy, ez van...

No, zárul BZ mókatára egy olyan dallal, ami megint csak a kockaladát juttatja eszembe, és az eszeveszett száguldást (tehát azt, amikor Zalán akkori barátnőjéért mentünk Csepelre és a gyorsforgalmin felvittük 100 fölé! Tyű! Speed, Sound, Rock'n'roll! :-D No, és ilyenkor is szólt ez a nóta:
Danny Vaughn és a Tyketto aláfestő zenéjével kívánok kellemetes napot, majd jövök vissza pápástul, Punciusostul, ministránsfiústul megy egyebekstül.

4 komment

Címkék: zene selfblog whocares musichistory

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roby · http://roby.freeblog.hu/ 2008.01.23. 12:48:42

szépemlékű elektromos krokodil :)

Goten 2008.01.23. 15:55:32

Zalánnal együtt muzsikáltál? Nem is tudtam :-). Azért LaBrie az Awake-en is nagyot énekelt szerintem, pl. Lie-féle póvert nem nagyon produkált se előtte, se azóta. Amúgy remek felhozatal. Kár, hogy manapság elég undergroundszámba mennek ezek a jobbnál jobb zenék.

Beren 2008.01.24. 09:46:09

Bazzeg, és ezt a TNT-t szerintem el is tudta tolni a Feribátyó... Öhm, Bz, idén 15 éves az első MProject demó, nem kéne valamit celebrálni? Vagy feltegyem valahova a netre ünneplésképpen?... (:oD

AnnGel 2008.01.27. 11:42:00

Csak nálam nem jó a Lethal? 2 perc után leáll :S
süti beállítások módosítása